Az elhízásról

Elhízásnak azt nevezzük, mikor az anyagcsere-folyamatokban bizonyos hatások (genetikai, központi idegrendszeri, endokrin, környezeti hatások) következményeképp zavarok támadnak, így az energiaháztartás egyensúlya felbomlik. A táplálékfelvétel növekszik és/vagy az energia leadás csökken, melynek következtében beindul a fokozott zsírraktározás. A WHO egy számban is meghatározta az elhízást: e szervezet szerint az tekinthető túlsúlyosnak, akinek a testtömeg indexe nagyobb, mint 25, 30 felett pedig elhízásról beszélünk.

elhizas-ellen-sport

Sajnos ma már az elhízás népbetegségnek számít, hiszen az elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Európában és Amerikában 70 millió elhízott ember él, további 163 millión túlsúlyosak. A magyaroknak pedig körülbelül a kétharmadát érinti a túlsúly problémája. De mi állhat az elhízás hátterében?

Az okok

  • genetikai okok: a súlyszabályozásban a leptin nevezetű receptor fontos szerepet játszik, ez a zsírszövetben keletkező peptid jelez vissza a köztiagyba a szervezet zsírtartalmára és kihat a táplálékfelvételre. Csökkent mértékű aktivitása szerepet játszik az elhízásban
  • táplálkozási tényezők: az elhízásért a feldolgozott élelmiszerek, az izolált szénhidrát tehetők felelőssé. Ezek az anyagok igen gyorsan szívódnak fel, mivel a szervezetnek nem kell feldolgoznia ezeket, hanem zsírpárna formájában máris raktározhatja.
  • mozgásszegény életmód: ha keveset mozgunk, kevesebb energiát égetünk el, így a zsírpárnák nem kerülnek elégetésre. 
  • kevés alvás: a kevés alvás csökkenti a leptin hormon szintjét, ami elhízáshoz vezet

A következmények

Az elhízás nemcsak önértékelési zavart okoz és akadályoz a mindennapi életben, hanem súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A felhalmozódott zsírmennyiség megterheli a szívet, az érhálózatot és magas vérnyomást, trombózist, agyvérzést, szívinfarktust okozhat. A túlsúlyos emberek könnyebben lesznek depressziósak, nagyobb hajlamuk van a rákra, a cukorbetegségre, a  vese- és májelégtelenségre. Az elhízás következtében nő a szív-és érrendszeri betegségek, a hipertónia, a cukorbetegség egyes daganatos betegségek, krónikus mozgásszervi betegségek, mentális kórképek, sőt az össz. halálozás kockázata is.

MyCocktail fogyókúráskapszula 120db

-10% MyCocktail fogyókúrás kapszula 120db

ÚJ FOGYÓKÚRÁS TERMÉK! A fehér eperfa levél kivonat, a zöld kávé és a paprika kivonat segítségével hozzájárulhatsz a szervezeted szénhidrát-anyagcsere egyensúlyának megőrzéséhez.

Ár: 8990 Ft
9990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!