Az elhízásról

Elhízásnak azt nevezzük, mikor az anyagcsere-folyamatokban bizonyos hatások (genetikai, központi idegrendszeri, endokrin, környezeti hatások) következményeképp zavarok támadnak, így az energiaháztartás egyensúlya felbomlik. A táplálékfelvétel növekszik és/vagy az energia leadás csökken, melynek következtében beindul a fokozott zsírraktározás. A WHO egy számban is meghatározta az elhízást: e szervezet szerint az tekinthető túlsúlyosnak, akinek a testtömeg indexe nagyobb, mint 25, 30 felett pedig elhízásról beszélünk.

elhizas-ellen-sport

Sajnos ma már az elhízás népbetegségnek számít, hiszen az elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Európában és Amerikában 70 millió elhízott ember él, további 163 millión túlsúlyosak. A magyaroknak pedig körülbelül a kétharmadát érinti a túlsúly problémája. De mi állhat az elhízás hátterében?

Az okok

  • genetikai okok: a súlyszabályozásban a leptin nevezetű receptor fontos szerepet játszik, ez a zsírszövetben keletkező peptid jelez vissza a köztiagyba a szervezet zsírtartalmára és kihat a táplálékfelvételre. Csökkent mértékű aktivitása szerepet játszik az elhízásban
  • táplálkozási tényezők: az elhízásért a feldolgozott élelmiszerek, az izolált szénhidrát tehetők felelőssé. Ezek az anyagok igen gyorsan szívódnak fel, mivel a szervezetnek nem kell feldolgoznia ezeket, hanem zsírpárna formájában máris raktározhatja.
  • mozgásszegény életmód: ha keveset mozgunk, kevesebb energiát égetünk el, így a zsírpárnák nem kerülnek elégetésre. 
  • kevés alvás: a kevés alvás csökkenti a leptin hormon szintjét, ami elhízáshoz vezet

A következmények

Az elhízás nemcsak önértékelési zavart okoz és akadályoz a mindennapi életben, hanem súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A felhalmozódott zsírmennyiség megterheli a szívet, az érhálózatot és magas vérnyomást, trombózist, agyvérzést, szívinfarktust okozhat. A túlsúlyos emberek könnyebben lesznek depressziósak, nagyobb hajlamuk van a rákra, a cukorbetegségre, a  vese- és májelégtelenségre. Az elhízás következtében nő a szív-és érrendszeri betegségek, a hipertónia, a cukorbetegség egyes daganatos betegségek, krónikus mozgásszervi betegségek, mentális kórképek, sőt az össz. halálozás kockázata is.

Termékek diétázóknak ITT

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!